Kütüphanemiz

GENEL BİLGİLER

 

      İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları  Ayazağa Yerleşkesi Kütüphaneleri: ilkokul ve ortaokul kütüphaneleri olarak iki farklı mekanda hizmet vermektedir.

 

      Kütüphanemizin amacı öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığını ve kütüphane kullanma kültürünü aşılamak, öğrenme sürecinde kütüphaneyi aktif kılmak, bunun için araştırma ve gelişmeleri takip etmek ve bilgiye en hızlı erişimi sağlayabilmektir.

     Kütüphanemizdeki kitapların tamamı elektronik ortama aktarılmış durumdadır. Kütüphanemiz 15 bin basılı kaynağa sahiptir. Koleksiyon ağırlıklı olarak kitaplardan oluşmakta; bunun yanısıra danışma kaynakları (ansiklopedi, sözlük,atlas vb.), film ve belgesel CD'leri de bulunmaktadır. Her sınıf seviyesine uygun hikaye, roman ve araştırma kaynakları kütüphanemizde bulunmaktadır. Kütüphane aynı anda 50 kişi ağırlayacak kapasiteye sahiptir. Kütüphanede internet erişimine açık bilgisayarlar bulunmaktadır.


     Kütüphane kullanımı için öğrenci ve öğretmenlerimizin her birine bilgisayar sisteminde birer kullanıcı hesabı açılmaktadır. Bu doğrultuda her kullanıcıya kendine ait bir kütüphane kartı verilmekte ve kütüphane işlemleri elektronik sistemde yapılmaktadır


     Kütüphanemizde  KOHA  kütüphane programı ve LIBRARY OF CONGRESS sınıflama sistemi kullanılmaktadır.

 

KÜTÜPHANE KURALLARI

1. Kütüphane hafta içi 08:30 – 17:00 saatleri arasında kullanıcılara (öğrencilere, öğretmenlere, velilere ve personele) hizmet vermektedir.

2. Kütüphane, öğrencilerin tüm teneffüslerde ve okul sonrasında kullanımına açıktır.

3. Yiyecek ve içecek  ile kütüphaneye girilemez.

4. Kütüphane içerisinde başkalarını rahatsız edecek şekilde yüksek sesle konuşmak yasaktır.

5. Kütüphanede bulunan materyaller ödünç işlemi yapılmadan kütüphane dışına çıkarılmamalıdır.

6. İlköğretim öğrencileri 15 gün süre ile 2 kitap ödünç alabilirler.

7. Gerekirse ve başkası tarafından rezerve edilmemişse, kitabın iade tarihi kitap kütüphaneye getirilerek uzatılabilir veya uzatma işlemi kullanıcı tarafından internet üzerinden yapılabilir.

8.Öğrenciler ödünç aldıkları kitapların sürelerini en çok 3 kez uzatabilirler.

9. Ödünç aldığı kitapların gecikme süresi toplam 25 güne ulaşan öğrenci 3 gün süreyle kütüphaneden yararlanamaz.

10. Referans kaynakları (ansiklopedi, sözlük, atlas vb.)  ödünç verilmemektedir. Ödünç verilmeyen kaynaklar için fotokopi hizmeti verilmektedir.

11. Ödünç alınan kitap zarar gördüğü ya da kaybolduğu takdirde, okuyucudan aynı kitabı temin etmesi, temin edilemediği durumlarda ise kütüphanenin belirleyeceği 2 adet kitabı kütüphaneye almaları gerekmektedir.Aksi halde öğrenci kütüphaneden ödünç kitap alamaz.

12. Kullanıcılar, kütüphaneden başkası adına kitap alamaz, aldığı kitabı bir başkasına ödünç veremez.

13. Kütüphane öğretmenlerine her türlü bilgi ihtiyacında başvurulabilir. Kütüphane ortamında bulunamayan her türlü bilgi için gerekli yönlendirmeler yapılır ve çözüm yolları üretilir.                          

 

SIKÇA SORULAN SORULAR


1.      Kitap ödünç alma sisteminden kimler yayarlanabilir?

Cevap: Bu hizmetten  öğrenciler, öğretmenler, idari personel ve veliler yararlanabilir.

2.      Kaç tane kitap ödünç alabilirim?

Cevap: Öğrenciler 15 günlük süreyle 2 (iki) kitap, öğretmenler ise 30 günlük süreyle 5 (beş) kitap ödünç alabilirler.

3.      Kütüphanedeki tüm kaynaklar ödünç alınabilir mi?

Cevap: Kütüphaneden sadece kitaplar ödünç alınabilir. Ansiklopedi, atlas, dergi, sözlük,…gibi kaynaklar ödünç alınamaz. Bu kaynaklar için okul içerisindeki fotokopi hizmetinden yararlanılabilir.

4.      İstediğim kitabı nasıl ödünç alabilirim?

Cevap: Ödünç almak istediğiniz kitabı mutlaka görevliye gösterip kütüphane kartınızla birlikte bilgisayara kaydını yaptırmanız gerekir.

5.      Kütüphane kartımı kaybettim yinede kitap ödünç alabilir miyim?

Cevap: Eğer kartınız yanınızda yoksa okul numaranızı söyleyip kitap ödünç alabilirsiniz.

6. Ödünç aldığım kitabı kaybettim ne yapmalıyım?

Cevap: Kaybolduğundan gerçekten eminseniz kitabın aynısını dışarıdan satın alıp tekrar kütüphaneye iade etmeniz gerekmektedir. Bunu için kütüphaneye başvurup kitabın kimlik bilgilerinin (yayınevi, yazarı, basım yılı…) alınmasında fayda vardır. Eğer kitap basımdan kalkmışsa kütüphanenin belirleyeceği bir kitabın alınıp teslim edilmesi gerekmektedir.

7.      Ödünç aldığım kitabın iade süresi bitiyor ama kitabı hala bitiremedim ne yapmalıyım?

Cevap: Kitabı kütüphaneye getirerek süresini uzatabilirsiniz.

8.      Kütüphaneye alınmasını istediğim kitaplar için ne yapmalıyım?

Cevap: Kütüphaneye gelerek alınmasını istediğiniz kitabın bilgilerini (kitap adı, yazarı, yayınevi) bırakabilirsiniz veya e-posta yoluyla bu bilgileri iletebilirsiniz. İstekleriniz değerlendirildikten sonra kitabın  kütüphaneye alınması sağlanmaktadır.

9.      Kütüphaneye kitap bağışlayabilir miyim?

Cevap: Elinizde bulunan kitapları kütüphaneye bağışlayabilirsiniz.


KATALOG TARAMA

Kütüphanede bulunan kitapları online katoloğu kullanarak “yazar adı, kitap adı ve konu” kriterlerine göre tarayabilirsiniz.


SÜRELİ YAYINLAR

Kütüphanemizin abone olduğu süreli yayınların listesi

 

Araştırmacı Çocuk

Atlas Tarih

Meraklı Minik

Bilim ve Teknik

Bilim Çocuk

National Geographic

National Kids

Atlas

Socrates

Kafka Okur

Kafa

Milliyet Sanat

 Hey Girl

 


İLETİŞİM

ADRES:   İTÜ Ayazağa Kampüsü Özel Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu Maslak Sarıyer / İSTANBUL

 

Telefon: (0212) 367 13 00 

Dahili: 2137

Fax: (0212) 285 71 50

 

E-Mail: uygar.kubat@itugvo.12.tr


 
 
Eklenme Tarihi:29.04.2012 00:00 Düzenlenme Tarihi:11.06.2019 12:07
İTÜ Ayazağa Kampüsü Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu Maslak Sarıyer/İstanbul