BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI

İTÜ GVO ÖZEL BEYLERBEYİ ANAOKULU, İLKOKULU ve ORTAOKULU

BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI

Resmî Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın "Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli, Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması" başlığı kapsamında “Beslenme Dostu Okul Projesi” başlatılmıştır. Bu proje ile okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir.

Program, Avrupa bölgesindeki 17 ülkenin dahil olduğu Dünya Sağlık Örgütü’nün “Nutrition Friendly Schools Initiatives-Beslenme Dostu Okul Girişimi” kriterleri doğrultusunda yeniden düzenlenen ve 20.09.2013 tarihinde imzalanan protokol ile yürütülmektedir.

Beslenme Dostu Okullar Programı’nın sürdürülmesi T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ile T.C. Sağlık Bakanlığı arasında 17.05.2016 tarihinde imzalanan “Okul Sağlığı Hizmetleri İş Birliği Protokolü” kapsamında gerçekleştirilir.

Programın uygulanması “Beslenme Dostu Okullar Programı Uygulama Kılavuzu” doğrultusunda yapılır.

Programın amacı; ülke genelinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi/özel okul/kurumların sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında teşvik edilmesi ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul ortamı ve öğrenci sağlığının geliştirilmesidir.

Programın yürütülmesinde Sağlık Bakanlığı adına Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Millî Eğitim Bakanlığı adına da Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü yetkilidir.

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Beylerbeyi Yerleşkesi olarak 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında “Beslenme Dostu Okullar Programı”nı başlattık. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul olarak  ‘Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi’  ile yaptığımız toplantı sonucu eylem planımızı ve sloganımızı oluşturduk.

Anaokulu Sloganımız: "Sağlıklı besleniyorum, sağlıklı büyüyorum.

İlkokul Sloganımız:       "Obeziteyi durdur, sağlıklı yaşa!"

Ortaokul Sloganımız:  "Sağlıklı beslenelim, sağlıklı yaşayalım."

İTÜ GVO ÖZEL BEYLERBEYİ ANAOKULU, İLKOKULU ve ORTAOKULU

BESLENME DOSTU OKUL POLİTİKAMIZ

Okulumuz sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda yaşam boyu bilinç ve duyarlılık oluşturmayı hedeflemiş, öğrencilerimizi hareketli yaşama özendirerek, sağlıklı nesiller yetiştirmeyi temel prensip olarak benimsemiştir.

“Beslenme Dostu Okul Projesi” çalışmalarını koordine etmek üzere “Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi” oluşturulmuştur. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında belirli gün ve haftalar etkin olarak kutlanmaktadır. Okulumuzun eğitim öğretim programı sağlıklı beslenme ve hareketli yaşama yönelik etkinliklerle desteklenmektedir. Okul toplumunun farkındalığını arttırmak üzere farklı etkinlikler yapılmaktadır.

Okulumuzda hareketli yaşam ilkesi benimsenmiştir. Beden Eğitimi bölümünün gerçekleştirdiği bu etkinliklere, öğrencilerimizin aktif bir şekilde katılımı amaçlanmıştır. Basketbol, voleybol, yüzme, masa tenisi, satranç ve futsal dallarında takımlarımız bulunmaktadır. Öğrencilerimiz, öğretmenler ve ilgili uzmanlar eşliğinde antrenmanlar yaparak hareketli yaşam felsefesini benimsemişlerdir. Bu doğrultuda okulumuzda spor oyun alanları ile spor malzemeleri konusunda zenginleştirilme faaliyetlerine de devam edilmektedir.

Hareketli yaşam ilkesinin tamamlayıcı yönü olan boy-kilo ölçümü, okulumuzda rutin bir şekilde yapılmaktadır. Bu ölçümler sonucunda risk grubundaki öğrencilerimizin velileri bilgilendirilerek ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir.

Hareketli yaşam ilkesinin tamamlayıcısı olan temizlik ve hijyen kuralları, okulumuzda en hassas şekilde uygulanmaktadır. Temizlik ve dezenfektan için kullanılan malzemeler Sağlık Bakanlığından izinli ve ruhsatlı ürünlerdir. Okul su deposunun düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmaktadır. Okul Bahçesi ve oyun alanları da hareketli yaşam ilkesine uygun olarak düzenlenmiştir. Hijyen koşullarını artırarak bulaşıcı hastalık riskini azaltmak için güvenli hijyen ve bunun için alınan tüm önlemler (sanitasyon) desteklenmektedir.

Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularındaki mesajlarımız okul içerisindeki panolarda sergilenmektedir.

İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesindeki tüm çalışanlar sağlıklı yaşam tarzını benimseyerek öğrencilerimize sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite yapmayı teşvik edecek şekilde model olmaktadır.

Eklenme Tarihi:19.12.2017 14:59 Düzenlenme Tarihi:10.12.2018 09:34
Beylerbeyi Mahallesi Vakıf Tarla Altı Sokak No: 1 Beylerbeyi / Üsküdar