Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır

İçeriği ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sunmak ve trafiği analiz etmek için çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanımınızla ilgili bilgileri ayrıca sosyal medya, reklamcılık ve analiz iş ortaklarımızla paylaşabiliriz. İş ortaklarımız, bu bilgileri kendilerine sağladığınız veya hizmetlerini kullanırken topladıkları diğer bilgilerle birleştirebilir.

Haberler

12.02.2024

Bugünün İyi Yetişmiş Kız Çocukları Yarının Sorunlarına Çözüm Arayan Bilim Kadınları Olacak!

Kurucumuz ve Kurucu Temsilcimiz Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, 11 Şubat Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Uluslararası Günü’nde bu özel gün vesilesiyle kız çocuklarının bilim ve teknoloji alanındaki varlıklarının sürdürülebilirlik açısından önemine vurgu yaparak dünyada 8 milyarın üzerinde insan yaşadığına ama dünyanın kaynaklarının sınırlı olduğuna ve sürekli tüketildiğine dikkat çekti.

Bugünün İyi Yetişmiş Kız Çocukları Yarının Sorunlarına Çözüm Arayan Bilim Kadınları Olacak!

11 Şubat Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Uluslararası Günü, Birleşmiş Milletler Kararı ile 2015’ten bu yana kız çocuklarının ve kadınların STEM (Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanında eğitim ve araştırma faaliyetlerine katılımını teşvik etmek amacıyla kutlanıyor.

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Kurucusu ve Kurucu Temsilcisi, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, 11 Şubat Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Uluslararası Günü’nde bu özel gün vesilesiyle kız çocuklarının bilim ve teknoloji alanındaki varlıklarının sürdürülebilirlik açısından önemine vurgu yaparak dünyada 8 milyarın üzerinde insan yaşadığına ama dünyanın kaynaklarının sınırlı olduğuna ve sürekli tüketildiğine dikkat çekti.

Dünyadaki yaşam döngüsünü korumak için kadın bilim insanlarının katkısının önemine değinen Prof. Dr. Sağlamer’e göre yenilenemeyen bu kaynaklar ile artan nüfus arasındaki çelişkiden kaynaklanan hassas yaşam döngüsünü korunabilmesi için bilim insanlarına büyük bir rol düşüyor. Bu konuda kadın ve erkek bilim insanlarının birlikte katkı yapmaları çok önemli. Oysa ki kız çocukları kariyer tercihi aşamasında bu sorunlara çözüm sunacak teknoloji ve bilim alanlarından uzaklaşıyorlar. Dünyada Çin ve Hindistan bu konuda kız ve erkek çocuklarına birlikte yatırım yaparken, Avrupa ve Amerika’daki kız öğrenciler daha çok sosyal bilimler dallarını tercih ediyor."

İTÜ GVO'da kariyer tercihinin şekillendiği yaşlar olan 13-17 arasında pek çok proje ile kız öğrencilerin bilim insanları olma yönünde desteklendiklerini aktaran Sağlamer; ailelerin kız çocuklarını yönlendirmede çok önemli rol oynadığını vurguladı ve şöyle devam ett: "Kız çocuklarının başarılı bilim insanları olmaları için ailelere büyük görev düşüyor. Aileler kız öğrencilerin yeni bilgiler üretmeleri için fırsatlar yaratmalı, onları grup çalışması yapmaları için desteklemeli, meraklarının peşinden giderek farklı alanlarda bilgi edinmelerini sağlamalıdır. Bu yolla yaratıcı güçleri beslenen kız çocukları dünyanın geleceğini şekillendiren etkili liderler olacaktır.”

 






Merhaba
Soru ya da önerilerinizi yazabilirsiniz.
kapat