Cumhuriyetimizin 100. Yılında İTÜ GVO Baksı Müzesinde
Öğrencilerimiz, Cumhuriyet’in 100. yılında, cumhuriyet değerlerini sanatla yaşatıyor. Öğrencilerin gözünden cumhuriyet değerleri “Sonsuza Dek Cumhuriyet” temalı resim sergisiyle İstanbul’dan Bayburt’a uzanıyor
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları öğrencileri Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamak amacıyla Cumhuriyet’in değerlerini konu alan çalışmalarıyla heyecan verici bir sergi açtı. “Sonsuza Dek Cumhuriyet” temasıyla hazırlanan sergi 16 Ekim’den itibaren Bayburt’taki Baksı Müzesi’nde Depo Müze bölümünde sergilenmeye başladı.
‘’Öğrenciler özgürlük, eşitlik, adalet ve demokrasi kavramlarından ilham aldı’’
Öğrenciler Cumhuriyet’in 100. yıl dönümüne özel olarak hazırladıkları bireysel çalışmalarda Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet’in değerleri olan özgürlük, eşitlik, adalet ve demokrasi kavramlarından ilham aldı. Geleceğin umut veren gençleri olarak savundukları değerleri yaratıcılıkla birleştiren öğrenciler, "Sonsuza Dek Cumhuriyet" sergisi için ortaya koydukları özgün çalışmalarla hem yeteneklerini gösteriyor hem de Cumhuriyetin kazanımlarını sanat yoluyla anlatma fırsatı yakalıyor. 35 öğrenci çalışmasının yer aldığı sergi yaz sonuna kadar Baksı Müzesi Depo Müze alanında gezilebilecek.
Baksı Müzesi benzersiz bir sanat kurumu
Baksı Müzesi, ressam ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın doğduğu köye bir vefa simgesi olarak hediye ettiği benzersiz bir sanat kurumu. Müze 2010 yılından bu yana kurulduğu bölgede yerelden evrensele sanatsal üretimlere ev sahipliği yapmanın yanı sıra, köy sakinlerinin ekonomik yaşantısına da hareketlilik katıyor. Müze bünyesindeki dokuma, çağdaş sanat, doğal boya, el sanatları, seramik atölyeleri ile sürekli üretime yönelik kaybolan el sanatlarını yeniden kazandırmayı amaçlıyor.
‘’İstanbul’da oturarak Türkiye’yi anlamak mümkün değil, çünkü Türkiye farklı renklerin bir arada barış içinde yaşadığı bir ülke. Gençlerin çok daha aktif ve çok daha yapıcı olması gerekiyor’’
İTÜ GVO Kurucusu ve Kurucu Temsilcisi Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, Baksı Müzesi Kurucusu, Ressam ve Akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Bayburt İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, İTÜ GVO yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Sonsuza Dek Cumhuriyet” resim sergisinin açılış töreninde konuşan İTÜ GVO Kurucusu ve Kurucu Temsilcisi, aynı zamanda Baksı Müzesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Gülsün Sağlamer; ‘’Yalnızca İstanbul’da oturarak Türkiye’yi anlamak mümkün değil. Çünkü Türkiye farklı renklerin bir arada, barış içinde yaşadığı bir ülke. O bölgelerden bir tanesi olan Bayburt’un Baksı köyünde toplumun gelişmesine etki edecek olan böyle bir müzenin açılmış olması çok değerli. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları olarak Cumhuriyet’in 100. Yılında Baksı’da bir sergi açabilir miyiz diye düşündük ve bu rüyayı gerçekleştirdik. Bu bir başlangıç, daha büyük projeler de yapacağız.
100. Yılın bize verdiği bir misyon var; Türkiye’yi ilelebet yaşatmak ve Türkiye’yi başarılı bir ülke haline getirmek. Bu sebeple gençlerin çok daha aktif, çok daha yapıcı olması, seslerinin daha güçlü duyulması gerekiyor. Öğrencilerimizin kendi dönemlerini yaratacak bilgi birikimleriyle sergide yer almaları önemliydi. Çağımız gençlerin çok boyutlu düşünmesini bize adete dikte ediyor. O nedenle İTÜ GVO olarak hedefimiz öğrencilerin bilim, teknoloji ve mühendisliğin yanında sanatla da ilgili donanımları elde etmek üzere yetişmeleri.’’ dedi.
‘’Cumhuriyet sevgi, demokrasi, eşitlik der. Bize kendiniz olun, öğrenin ve gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya hazırlayın diyor’’
Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, sergi açılışında yaptığı konuşmada ‘’Baksı bir Cumhuriyet değeridir. Cumhuriyet olmasaydı Baksı Müzesi’ni yapma fikri de olmayacaktı. Cumhuriyetin bize kendiniz olun, öğrenin ve gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya hazırlayın diyen bir ideolojisi var. Yaptığım tüm işler bu ideolojinin eseridir. Sevgi, demokrasi, eşitlik… Hepsi onunla ilgilidir. Kadınlar ve çocuklar toplumun gelişmesi için en önemli potansiyeli taşıyorlar. Çocuklarımız iyi bir eğitim alacaklar ki, daha sevgi dolu, demokrat, barışçıl, doğayı seven insanlar olacaklar ve insan mutluluğu için değer üretecekler. Bugün çok güzel bir sergi açtık. İTÜ GVO ile açtığımız bu sergi bir ilk adım. Çocuklar hem Cumhuriyet’i can alıcı bir biçimde anlatıyorlar, hem de kendi üsluplarıyla, kendi kimlikleriyle, kendi kişilikleriyle anlatıyorlar. Bu kadar büyük bir anlatı becerisi ve bu kadar çeşitlilik beni gelecek için çok umutlandırıyor.’’ dedi.
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Türkiye'nin ve dünyanın geleceğine aktif katkıda bulunmaya hazır genç aydınlar yetiştiriyor
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, 250 yıllık köklü geçmişi ile dünyanın en eski teknik üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi ailesinin bir parçası olarak, 2000 yılında, İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde kurulmuştur. Bugün, İstanbul’da Maslak ve “Erken Müzik Eğitimi” sertifikası sunan Mini Konservatuvarın yer aldığı Beylerbeyi Kampüsünün yanında, franchising sözleşmesiyle de İzmir’de; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde toplam 2395 öğrenciye eğitim verilmektedir.
Okullar; bireysel farklılıklara saygılı ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda zenginleştirilmiş akademik programı ile; Türkiye’nin ve dünyanın geleceğine aktif katkıda bulunmaya hazır, özgürlüklere ve insan haklarına saygılı, meraklı, hoşgörülü, genç aydınlar yetiştirmek için çalışmaktadır. Okulun mezunları Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde eğitimlerine devam ederken; bilimden, sanata, girişimcilikten spora pek çok alanda önemli başarılara da imza atmaktadır. 9 branşta faaliyet gösteren İTÜ GVO Spor Kulübü bedenen ve zihnen sağlıklı bireyler yetiştirmenin yanı sıra etik değerleri yüksek, örnek insanî becerilere sahip sporcular yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Baksı Müzesi:
Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar köyünde yükselen Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, iç içe yer vermektedir. Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Bu proje Hüsamettin Koçan’ın doğduğu topraklara yaşam birikimini taşıma çabasının bir sonucudur. Bu fikri hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında Baksı Kültür Sanat Vakfı kuruldu. Müze, başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştü. Müzenin ana binası, 2010 yılında zorlu bir serüvenin sonunda, devletten hiçbir maddi yardım almadan, tamamlandı. 2012 yılında müzenin yeni sergi salonu olan Depo Müze sanatseverlerle buluştu.