29.09.2021

Uzmanların Gözünden COVID-19 Önlemleri Seminerimizi Gerçekleştirdik

İTÜ Makina Fakültesinden Prof. Dr. Seyhan Onbaşıoğlu, Prof. Dr. Nuran Salman ve Prof. Dr. Selim Badur'un konuşmacı olarak katıldığı, YK Murahhas Üyemiz Prof. Dr. Lerzan Özkale'nin Moderatörlüğünde, Dr. Elif Coşkunçay'ın Tıbbi Moderatörlüğünde gerçekleştirdiğimiz COVID-19 Önlemleri konulu çevrim içi seminerde COVID-19 pandemisi, koronavirüsten korunma yöntemleri ve alınması gereken önlemler hakkında konuştuk.

Uzmanların Gözünden COVID-19 Önlemleri Seminerimizi Gerçekleştirdik

Velilerimiz ile alanında uzman akademisyenleri çevrim içi ortamda bir araya getirdiğimiz “Uzmanların Gözünden COVID-19 Önlemleri” konulu panelimizi gerçekleştirdik. İTÜ Makina Fakültesinden Prof. Dr. Seyhan Onbaşıoğlu, Prof. Dr. Nuran Salman ve Prof. Dr. Selim Badur; COVID-19 pandemisi nedir, nasıl korunuruz? Sorularının yanıtlarının yanı sıra alınan önlemler hakkında bilgi ve deneyimlerini velilerimizle paylaştı.

Seminerin açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü yapan Yönetim Kurulu Murahhas Üyemiz Prof. Dr. Lerzan Özkale, okullarımızda alınan COVID-19 önlemleri ve uyulan pandemi kuralları hakkında bilgi paylaştı, velilerimizin sorularını yanıtladı.

İTÜ Makina Fakültesinden ve çalışma alanı Isı Transferi, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, Termodinamik, Türbülansın Modellenmesi: Kapalı Ortamlarda Havalandırmanın Bulaş Riskinin Azaltılmasına Yönelik Tasarımı olan Prof. Dr. Seyhan Onbaşıoğlu, Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuran Salman ve Tıbbi Mikrobiyoloji, Viroloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Badur’un konuşmacı olarak katıldığı seminerin Tıbbi moderatörlüğünü ise GSK COVID Tedavileri Gelişen Pazarlar Bölgesel Medikal Lideri ve Velimiz Dr. Elif Coşkunçay gerçekleştirdi.

“2 yaş ve üzeri mutlaka maske kullanılmalı.”
Maske kullanımının önemine değinen Prof. Dr. Selim Badur ve Prof. Dr. Nuran Salman şunları söylediler; “2 yaş üzerine ve herkese düzenli maske kullanım önerilmektedir. Maskeler kirlendikçe, nemlendikçe gün içinde temizi ile değiştirilmelidir. Kişi aşılı da aşısız da olsa her koşulda maske takılmalıdır. N95 gibi bir maskeye şu anki bilglerle gerek yoktur; cerrahi maske ya da her gün yıkanan bez maskeler de olabilir.”

“COVID-19 solunum ya da hava yoluyla bulaşır; havuz ya da tuvalet gibi yüzeylerden bulaşan bir hastalık değildir.”
COVID-19’un yüzeylerden bulaşma oranıyla ilgili soruları da yanıtlayan uzmanlar, COVID-19’un havuz suyu ya da tuvalet gibi yüzeylerden değil solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunun altını çizerek, alınabilecek en ciddi önlemin maske ve doğal havalandırma olduğunu ifade etti. Sık banyo yapmanın sağlık için genel bir öneri olduğunu söyleyen uzmanlar, COVID-19’dan korunmak amacıyla çocukların her gün okuldan gelince yıkanmasının gerekmediğini, el yüz temizliği ve okul kıyafetlerinin değiştirilmesinin yeterli olduğunu dile getirdi.

Kapalı alanlarda kişi/alan oranı azaltılmalı, doğal havalandırma yapılmalı!
İTÜ Makina Fakültesinden ve çalışma alanı Isı Transferi, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, Termodinamik, Türbülansın Modellenmesi: Kapalı Ortamlarda Havalandırmanın Bulaş Riskinin Azaltılmasına Yönelik Tasarımı olan Prof. Dr. Seyhan Onbaşıoğlu, COVID-19’dan korunmak için kapalı alanlarda doğal havalandırmanın önemine vurgu yaptı. Kapalı yerlerdeki kişi/alan oranının azaltılmasını ve maskenin kapalı alanlarda kesinlikle çıkartılmaması gerektiğini söyleyen Onbaşıoğlu, farklı havalandırma yöntem ve tekniklerinin olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:  “Havalandırma sistemleri gerekli mi? Çok kalabalık ortamlarda evet gerekli. 60 kişilik sınıflarda mesela, kişiler arasında mesafe korunamıyorsa, doğal havalandırma yapılamıyorsa evet hava temizleyicilerine gerek var. Havalandırma tercihindeki en önemli etken kapalı ortamlar ve buraya düşen kişi sayısıdır.” dedi.

“COVID-19’dan koruyan bir gıda takviyesi bulunmamaktadır. Eksik ise D vitamininin yerine konmalıdır.”
Vitamin takviyeleri konusuna da değinen uzmanlar şunları ifade etti, “COVID-19’dan koruyan, çabuk iyileşmeyi sağlayan bir gıda takviyesi bulunmamaktadır. Vücutta eksik olanın tamamlanması esastır- sağlık ve düzenli bir beslenme ile vitamin takviyesine gerek kalmaz. Dikkat edilmesi gereken, seviyesine bakıldıktan sonra eksik ise D vitamininin yerine konmasıdır. Erişkin, yaşlı, çocuk fark etmez- D vitamini eksikliği tamamlanması gereken ve dışarıdan takviye edilesi bir durumdur.”

12 yaş üzeri çocukların aşılanmasına ilişkin bilimsel kanıtlarla klinik araştırmaların tamamlandığını, 5-11 yaş ve 5 yaş altı için ise klinik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Salman, 5-11 yaş klinik çalışma verilerinin erişkinden düşük dozla tamamlanmış olduğunun ve ruhsat otoritelerine (FDA) ABD’de onaya sunulduğunun bilgisini paylaştı.

Çocuklarda semptom varsa okula gönderilmemeli!
Okul çağı çocuklarının COVID-19 enfeksiyonunu çok büyük bir oranda hafif ya da asemptomatik (semptom göstermeksizin) geçirdiğini ancak yine de hastalığı bulaştırmaya devam edeceği düşünülerek, riskli gruptaki erişkinlerle temaslarında dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, şunları söyledi: “Bu dönem evde yaşayan ve çocuklarda grip ya da başka bir üst solunum yolu enfeksiyonu da dahil semptomu olan kişiler varsa çocukları semptomlar geçene kadar okula göndermemeli, COVID-19’lu bir hasta ile aynı evde ise semptomlar bittikten 14 gün sonra okula göndermek en özen gösterilmesi gereken konudur.”

Seminerin Tıbbi Moderatörlüğünü yürüten Dr. Elif Coşkunçay, kapanış konuşmasında şunları söyledi; “Bilime güvenelim ve doğru kaynaklara başvuralım. Sakin olmalıyız. Hiçbir zaman kesin bilgi, kesin sonuç, kesin çözüm yok. Bu paniğimiz, kaygılarımız çocuklarımıza da yansıyor.”

Merhaba
Soru ya da önerilerinizi yazabilirsiniz.
kapat