Bu web sitesinde çerezler kullanılmaktadır

İçeriği ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sunmak ve trafiği analiz etmek için çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanımınızla ilgili bilgileri ayrıca sosyal medya, reklamcılık ve analiz iş ortaklarımızla paylaşabiliriz. İş ortaklarımız, bu bilgileri kendilerine sağladığınız veya hizmetlerini kullanırken topladıkları diğer bilgilerle birleştirebilir.

Haberler

24.04.2020

Prof. Dr. Acar Baltaş ile Canlı Yayında Uzaktan Eğitim Sürecinde Aile ve Çocuk İlişkilerini Konuştuk

Prof. Dr. Acar Baltaş, "Uzaktan Eğitim Sürecinde Aile ve Çocuk İlişkileri” konulu seminer ile kurumsal Instagram hesabımızda Canlı Yayın konuğumuz oldu.

Prof. Dr. Acar Baltaş ile Canlı Yayında Uzaktan Eğitim Sürecinde Aile ve Çocuk İlişkilerini Konuştuk

COVID-19 salgını sebebiyle evde olduğumuz bu günlerde yapılması gerekenlere ilişkin önemli bilgiler veren Baltaş, "Aile üyeleri ile bir arada olduğumuz bu olağanüstü durumu fırsata çevirmeliyiz. Kaygımızı azaltarak süreci daha rahat yönetebiliriz. Evin içinde bir düzen kurmalı ve rutinimizi sürdürmeliyiz. Sınava hazırlanan öğrenciler disiplinlerini bozmadan, evde kendilerine bir düzen oluşturarak bir plan dahilinde sınava hazırlanmaya devam etmeli" dedi.

Instagram üzerinden gerçekleştirdiğimiz canlı yayında velilerimiz ile bir araya gelen Prof. Dr. Acar Baltaş, COVID-19 pandemisi ile ilgili şunları söyledi: "Gerçek anlamda kriz, var olan verilerin geçerliliğini yitirdiği değerlere verilen isimdir. Bugüne kadar yaşadığımız tüm deneyimlerden farklı olduğu için elimizdeki çözümlerin geçerli olmadığı bir durum ile karşı karşıyayız. Alışılmışın dışında bir durumla karşı karşıya kaldığımız, rutinimiz bozulduğu anda kaygılarımız başlıyor. Kontrolü kaybettiğimizde ise zorlanıyoruz. İnsanlar, stresle karşılaştığında ya geçmesini bekler ya kaçar ya da mücadele eder. Yaşanan bu süreçte mücadelemiz pasif bir mücadele. Yani evde kalarak mücadele edebileceğimiz bir durum yaşanıyor. Bu sebeple mücadele ederek, alınan tedbirlere uyarak kaygımızı azaltarak bu süreçle mücadele etmeliyiz."

"Kaygımızı Azaltarak Stresle Başa Çıkabiliriz"
Sürecin ne zaman biteceği ve normal hayata ne zaman dönüleceği konusunda yaşanan belirsizlik ile ilgili soruları da yanıtlayan Baltaş şunları söyledi: "Bu sürecin ne kadar süreceğini bilmiyoruz. İnsanın hayatta başa çıkamayacağı bir zorluk yok, her türlü stresle başa çıkabilir. İnsanın yönetmekte en çok zorluk çektiği stres belirsizliktir. İnsan canlısı çok zayıf olmakla birlikte, kendini koruyabilir hale geldikten sonra, her türlü dış koşula uyum sağlayabilir ancak belirsizliği yönetemez. Belirsizlik kaygı yaratır. Ne zaman biteceği olacağı belli olmayan bir durum var. Sık sık "Bu iş ne zaman bitecek?" "Aşı ne zaman bulunacak?" sorularını duyuyoruz. Ama bitti dendiği zaman gerçekten tam olarak tehlikenin geçtiğini, aşı bulunsa da ne kadar faydalı olacağını bilmiyoruz. Çünkü karşımızda mutasyona uğrayan bir virüs var. Bu sebeple, uzmanların belirttiği gibi süreç yakın zamanda bitebilir de uzayabilir de... Biz kendimizi her iki duruma da hazırlayarak kaygımızı azaltırsak stresle de daha kolay başa çıkabiliriz.

"Süreci Çocuklara Anlatırken Ne Korkutmalı Ne Geçiştirmeli..."
Çocuklara bu sürecin anlatılmasında yaşlarının önemli bir faktör olduğunun altını çizen Baltaş şöyle devam etti: "Çocukların yaşı bu süreci anlatmada çok önemli. Bütün çocuklara aynı kefeyi koyamayız. Söylediklerimizi, çocuklarımız bizim anladığımız gibi anlamayabilirler. Çocuklar 10 yaşına kadar "Var" veya "Yok" dışında "Risk" ya da "İhtimal" kavramlarını anlamaz. Çocuklar, bu sürece başlangıçta tepki vermeyebilir sonradan hislerini farklı bir şekilde ortaya koyabilir. Çocuklara onların anlayabileceği şekilde, tüm bildiklerimizi değil onları ilgilendiren kısımları anlatmamız gerekir. En önemlisi de çocuklara bu süreci anlatırken ne korkutmalı ne de geçiştirmeliyiz. Neyse onu anlatmalıyız."

Sınavlara Hazırlanan Öğrenciler Süreci Fırsata Çevirmeli
LGS ve YKS gibi merkezi sınavlara hazırlanan öğrencilerin, bu süreçte yaşadıkları kaygılara da değinen Baltaş şu önerilerde bulundu: "Sınava hazırlanan öğrencilere disiplinlerini korumalarını, çalışmayı sürdürmelerini tavsiye ediyorum. Yaşanan bu süreçle demoralize olmak yerine disiplini bozmadan, rutin bir çalışma planı oluşturmalı ve aynı düzende çalışmaya devam etmeliler. Günlük programda mutlaka dinlenmeye, nefes almaya aralıklar olmalı. Günün sonunda yapılanlar üzerinden geçilmeli. Güne zamanında başlamak ve bitirmek önemli."

Yayını izlemek için tıklayın. 






Merhaba
Soru ya da önerilerinizi yazabilirsiniz.
kapat