17.03.2022

Değerli Yöneticileri, Öğretmenleri ve Çalışanları
Sayın Veliler
Sevgili Öğrenciler

Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşının meşalesinin tutuşturulduğu, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakârlıkların doruk  noktasına ulaştığı  bir dönüm noktasıdır.

Türk halkı, 18 Mart 1915’de içinde bulunduğu tüm olanaksızlıklara karşın büyük bir mücadele ruhu, bağımsızlık tutkusu ve yurt sevgisiyle, dünya tarihine "Çanakkale Geçilmez" söylemiyle geçen büyük bir zaferle  ulus olma bilincinin  tohumlarını atmıştır.

Çanakkale yalnız savaşın bir cephesi değil insanlığın ve barışın önemini de dünyaya haykırmış bir destandır.  Demokrasinin örnek bir savunucusu olan, ilke ve devrimleri ile yepyeni bir Türkiye Cumhuriyeti kuran Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘‘Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadığı sürece harp bir cinayettir.’’ diyerek savaşların acı sonuçlarını, barışın önemini her fırsatta dile getirmiştir.  Savaş alanında düşman konumunda karşısında olan yabancı askerler için söylemiş olduğu şu sözler, barışı önemseyen ve insan sevgisini her şeyin üstünde tutan kişiliğinin kanıtıdır:  “Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar: Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar: Gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Yarattığı ulusal bağımsızlık bilinciyle Cumhuriyetimizi çağdaş değerleriyle sonsuza kadar koruma kararlılığımızı ateşleyen Çanakkale Zaferinin 107. yıl dönümünü yürekten kutluyor, bu zaferin tüm dünyaya “Çanakkale Geçilmez” dedirten başta Mustafa Kemal Atatürk  olmak üzere tüm kahramanlarını minnetle ve saygıyla  anıyoruz….

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Kültürel AŞ